User Interface, User Experience, JavaScript Nedir?

User Interface, User Experience, JavaScript Nedir?

Bu konumuzda gelen soru üzerine User Experience nedir?, User Interface Nedir?, Javascript Nedir?, Javascript kütüphaneleri Nedir? sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba kodcu herif,
Ben bilgisayar mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Bu dönem okul dışında web tasarım kursuna başladım ve sürekli kodlama yapmak yerine biraz daha görsel ağırlıklı şeyler yapmanın hoşuma gittiğini farkettim .Bu konuda ilerleyip web tasarımın üstüne Jquery, Angular js, ajax gibi javascript kütüphanelerini ekleyip front-end developer olmak istiyorum. Acaba user experience, user interface ve javascript kütüphaneleri konuları hakkında bilgi verebilir misin? İyi bir front-end developer olmak için bunlardan başka neleri bilmek lazım

CEVAP:

User Interface Nedir?

User Interface kısacası UI, Türkçe de “Kullanıcı Arayüzü” anlamına gelir.

Web siteleri, programlar, TV gibi kişilerin kullanımına sunulan dijital platformlarda bir arayüze ihtiyaç duyulur. Bu arayüz hem görsel olarak hemde kullanım olarak kullanıcılara antipatik gelmemelidir.

Yazılımcılar için en önemli olan şey kullanıcılardan ziyade, yapılan yazılımın özellikleri ve çalışmasıdır. Çünkü zaten bu başlı başına bir mesele iken, ekstradan bir de kullanıcılara hitap edecek bir arayüz derdine düşemezler.

İşte bu noktada User Interface devreye girer ve kullanıcılara hitap eden, bir arayüz yapar. Dolayısıyla tasarım yapanlar için en önemli konulardan biridir.

User Experience Nedir?

User Experience Nedir?User Experience kısacası UX, Türkçe de “Kullanıcı Deneyimi” anlamına geliyor.

Kullanıcı deneyimi, bir sitenin tasarımını yapmaktan ziyade, kullanıcının sitenin kullanmasına dair konular ile ilgilenir.

Her sitenin belli başlı bir amacı vardır. Örneğin, alışveriş siteleri bünyesinde bulunan ürünleri satmayı hedefler. UX de alışveriş sitesini ziyaret eden bir kişinin, alışveriş sitesinden bir ürün alma konusunda tasarımsal olarak sıkıntıları var mı, kişiyi alışveriş yapmaya nasıl yönlendirebilir, alışveriş yapmasını engelleyen tasarımsal nedenler var mı, kişiyi alışveriş yapması nasıl kolaylaştırılabilir gibi tasarım ile alakalı unsurları inceler ve bunlara çözüm arar.

Tabi biz burada sadece internet sitesinden örnek veriyoruz ama User Experience kullanıcıların kullandığı program, mobil uygulama, TV ve daha sayılabilecek bir çok dijital platform için geçerlidir.

JavaScript Kütüphaneleri Nedir?

Önce JavaScript Nedir, bilmeyenler için açıklayalım. JavaScript, yazım şekli C programlama dilinden esinlenilerek geliştirilmiş bir programlama dilidir. Ağırlıklı olarak web tabanlı yazılımlarda kullanılır.

JavaScript vesilesi ile kullanıcı web sayfasında çeşitli görsel ve işlevsel işlemler yapabilir.

JavaScript Kütüphanelerinin ise mantık olarak diğer programlama dilleri kütüphanelerinden bir farkı yoktur. Bu nedenle kütüphane kavramını açıklayalım. Kütüphaneler, yazılan bir fonksiyonun sürekli yazılmaması için yazılımcının işini kolaylaştırmak adına geliştirilir.

Örneğin, bir çarpma, bölme, toplama, çıkarma gibi işlemleri yapacağımız 100 satırlık bir fonksiyon yazıldı diyelim. Başka yazılımcıların (yada aynı yazılımcının), kendi projelerinde de çarpma, bölme, toplama ve çıkarma gibi işlemler ile uğraşmaması için kütüphane oluşturulur. Bu kütüphane projeye eklenir ve 100 satırda yazılan bir fonksiyon 10 satır kod yazılarak projeye eklenebilir hale gelir.

JavaScript kütüphanaleri olarak onlarca, belki de yüzlerce kütüphane saymak mümkün. Fakat bunlar arasında en meşhuru, dünya çapında kullanılan, hatta facebook ‘unda kullandığı JQuery kütüphanesidir.

İyi Bir Front-End Tasarımcı

Bu noktaya kadar yazdıklarımıza sahip olan iyi bir front-end tasarımcı ek olarak Photoshop bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten ben düşünmesem de iş ilanlarına bakan herkes düşünür. Çünkü şirketler “Web tasarımcı eşittir Grafiker” zannederler.

Bunların yanı sıra her şeyi çok iyi biliyor ve yapabiliyor olsanız dahi bir hayal gücüne, tecrübeye ve deneyime ihtiyaç var. Bunun içinde sık sık, özellikle bu işin ustası kişileri takip edin. Yaptıkları tasarımları inceleyin. “Neyi, nerede, neden, nasıl yapmış?” gibi sorular sorarak çözmeye çalışın ve kendi tasarımlarınız da deneyimleyin.

SONUÇ

Yazılım bilgisine temel seviyede dahi olsa sahip olan bir web tasarımcı bence çok iyi işler çıkarabilir. Çünkü işin sadece ön planını değil arka planını da bilerek hareket edebilmesini sağlar.

Bu nedenle zevk alarak girdiğin bu yolda başarılı olacağına inanıyorum 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir