X

Eclipse Programı ve Android Uygulama Oluşturma

Bu konumuzda Eclipse uygulama geliştirme programını ve Eclipse programında nasıl Uygulaması geliştirmek için proje oluşturacağımıza bakıcaz gençler. Hızlıca konuya yumuluyoruz.

İlk etapta Eclipse programımızı açıyoruz ve File>>New>> Application Project diyoruz.

Ardından karşımıza şöyle bir ekran çıkıyor:

Bu ekranda görülenlerin anlamı sırasıyla şöyle;

Application Name : Oluşturduğumuz uygulamamızın adı.
Project Name : Projemizin adı. Burada belirttiğimiz isimde bir klasör oluşturulur, dosyalarımız ve klasörlerimiz bu isimdeki klasörün altında yer alır. Application Name ile aynı olmasında bir sorun yoktur.
Package Name : Burada belirttiğiniz isim size özel bir isimdir, başkası tarafından alınamaz, belirteceğiniz isim başkası tarafından alınmışsa proje oluşturmanızda sıkıntı çıkmaz ama Google Play platformuna atamazsınız ve com kısmını değiştiremezsiniz.

Örnek verecek olursak Google’ın sosyal medya platformu olan Google Plus’ın uygulama adresi bu: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google..apps.plus

com” kısmından sonraki kısım (google) şirket ismi, şirket isminden sonra yazan kısım(.apps.plus) uygulamanın ismi. Dolayısıyla (example) yazan kısma Google Play’de açtığınız yada açacağınız ismi girmeniz gerekmektedir.

Minimum Requared SDK: Oluşturduğunuz projenin çalışacağı en düşük versiyonunu simgeler. Piyasada Android 2.2 olmadığından ve varsayılan olarak gelende 2.2 ise bızıklamamakta fayda var.
Target SDK: Hedeflenen Android versiyon. Bu her daim piyasadaki en son versiyondur.
Compile With: Derlenecek olan Android versiyonunu gösterir. Bu mantık olarak her daim son versiyondur.
Theme: Adından da anlaşıldığı gibi tema. Yani Android stilinizi buradan seçiyorsunuz.

Burada ki ayarları yaptıktan sonra “Next” diyoruz.

Create custom launcher icon: Uygulamanız için bir icon oluşturulmasını istiyorsanız bunu işaretliyorsunuz.
Create Activity: Android uygulama kullanılarak geliştirildiğini daha önce belirtmiştik. İşte bu Java kodlarını yazacağımız yerin adına Activity dosyası denir. diyerek bir activity dosyası oluşturmasını istediğinizi söylüyorsunuz.
Mark this project as a library: Oluşturduğunuz projenin kütüphane olarak belirlenmesini isteyip istemediğini soruyor (boş bırakıyoruz).
Create Project in Workspace: Projenizin klasörlerini ve dosyalarını bilgisayarınızda nereye oluşturacağını sorar. Eclipse programını ilk açtığınızda size bu soruyu sorar ve proje oluştururkende belirttiğiniz adres burada görülür. İsterseniz buradan değiştirebilirsiniz.
Working sets (Add project to working sets): Projenizi eklemek isteyeceğiniz çalışma alanını seçebilirsiniz. (Burayıda boş bırakıyoruz.)

Burada ki tercihleri yaptıktan sonra “Next” diyoruz.

Trim Surrounding Blank Space: Metinlerinizin çerçevesindeki boşlukların mesafesini belirlemenizi sağlar.
Foreground Scaling: Metnin yerleştireceği yerleri belirler.
Shape: Burada iconunuzun kare mi yoksa daire içinde mi olacağını belirleyebilirsiniz.
Background Color: İkonunuzun arkaplanında hangi rengin görüneceğini belirleyebilirsiniz.
Foreground Color: İkonunuzun metninin rengini belirleyebilirsiniz.

Burada ki tercihlerimizi de yaptıktan sonra “Next” diyoruz.

Create Activity: Burada oluşturacağınız uygulamanın tasarımını belirliyoruz.

Varsayılan olarak Blank geliyor, bizde blank diyoruz ve “Next”e tıklıyoruz .

Activity Name: Bunun için herkes ekranın adı açıklaması yapmış. Muhtemelen meslek liselerinde olduğu gibi biri yazmış, diğerleri sırf kağıdım boş kalmasın diye ondan bakarak yazmış. Fakat “Activity Name” kelime anlamı olarakta “Atkinlik Adı” olarak geçiyor. Burada varsayılan olarak gelen Activity Name için verilen “MainActivity” ismiyle projemizi oluşturduğumuzda Java kodlarımızı yazacağımız dosyanın adı “MainActivity” oluyor. Dolayısıyla burada vereceğiniz isim sizin Activity Java dosyanızın ismi olduğu anlaşılıyor.
Layout Name: Yine “Activity Name” de olduğu gibi projemizde Java dosyasının yanında bir xml dosyamız olması gerekiyor. Burada belirleyeceğimiz isim xml dosyamızın adını belirlememizi sağlıyor.

Burada da isteğe bağlı olarak kendi istediğimiz isimleri veriyoruz, ben tercihen varsayılan isimleri bırakıyorum ve son olarak ise “Finish” diyerek projemizi oluşturuyoruz.

Projemizi oluşturduğumuzda böyle bir görüntüye sahip oluyoruz. Kısaca özetleyecek olursak;

1.)Package Explorer: Uygulamamızın dosya ve klasörlerinin yer aldığı bölüm.
2.)Palette: Uygulamamıza Buton, Textview gibi bir çok özelliği sürükle bırak yöntemiyle ekleyebileceğimiz bölüm.
3.)Açık olan Java, XML gibi dosyalarımız arasında geçiş yapabileceğimiz bölüm.
4.)Uygulamamızın üzerinde görsel ekleme,çıkarmalar yapabileceğimiz, dolayısıyla nasıl görüneceğine dair fikir sahibi olmamıza imkan form bölümü.
5.)Outline: Uygulamamız üzerinde bulunan özelliklerin gösterildiği bölüm.
6.)Buton, Textview gibi özelliklerin işlevleslliğini ve özelliklerini değiştirebildiğimiz bölüm.
7.)XML dosyalarımızın görsel ve kod kısımlarını görebilmemizi sağlayan bölüm. Graphical Layout (Görsel çıktı) XML dosyamızın görsel hali, activity_main.xml XML dosyamızın kodları.
8.)Uygulamamız ile ilgili uyarıların ve hataların gösterildiği bölüm.
9.)Android SDK Manager, AVD, Uygulamayı test amacıyla “Run” etme gibi kısa sürede ulaşmaya ihtiyaç duyacağımız özelliklerin bulunduğu bölüm.

Evet gençler. Baya sağlam bir konu oldu. Muhtemelen bunu kimse adam gibi okumayacak. Okumaması durumunda da bir şey kaybetmeyecek zaten. Zira bende bu konuyu yazmak için araştırma yapma ihtiyacı duydum ve daha öncesinde bu özelliklerin bir kısmını bilmiyordum. Ayrıntılarıyla bilmemek bir şey kaybettirmiyor.

Netice olarak projemizi bu şekilde oluşturuyoruz. Eclipse ortamı ve özellikleri de görüldüğü gibi. Yazmaktan ebemin ırzına geçildi amk … Kopyala/Yapıştır yapmadık, emek verdik. Umarım en azından merak ettiğiniz kısımlar için bir çözüm sunabilmişimdir.

Bu konuda burada biter. Sonraki konuda görüşelim hacılar …

ve was last modified: Temmuz 16th, 2015 by KodcuHerif
KodcuHerif: