X

Yazılım Projesi Yapmak İçin Yazılımcı Bulamamak

Yazılım projesi olan fakat hayata geçirmek için yazılımcı bulamadığından dert yanan bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle merhaba abi.Önceki sorularımı da cevapladığın için ayrıca teşekkürler.Benim bu sıralar aklımda müthiş güzel ve dünyaca tutacağına inandığım bir mobil uygulama projem var ancak daha önce hiç uygulamayı tamamlayıp hazır hale getirmediğim için sıkıntılar yaşıyorum.Sende bilirsinki yazılım konusunda bilginin sınırı yoktur ve ben yazılımı yeni yeni araştırarak öğrendiğim için bazı sıkıntılar çekiyorum ve bu sıkıntışar sonucunda projemin ancak bir ekip işi olduğuna karar verdim. Yani benim projemin tasarımcı, veri tabanı uzmanı gibi kişilere ihtiyaç var ayrıca yayınladıktan sonra uygulamanın reklamı gibi işlemler var.Ama malesef çevremde benim gibi bu işlere ilgisi olan insan bulamıyorum ben bu tarz ve deneyimli birlikte çalışabileceğim insanları nasıl bulabilirim çünkü uygulamanın geleceğinin olduğunu görüyorum.

CEVAP:

Aslında bu sorunun aynısı bu konuda mevcut ve cevaplandı: Yazılım Proje Fikirleri İçin Yazılımcı Bulmak

Dolayısıyla cevabın çok büyük bir kısmı o konuda. Bu soruya mail ile sadece link vererek cevaplamak yerine konu açarak cevaplamamın nedeni ekip için gerekli kişiler konusunda yanılıyor olunması ve diğer konular.

Yapmak İçin Ekip

Bir yazılım projesi için gerekli ekip konusunda her zaman üst düzey düşünmeyin gençler. Yani sorudan örnek verecek olursak veri tabanı uzmanı gibi kişiler başlangıç aşamasındaki bir için tamamen gereksiz. Elbette veri tabanı önemlidir ve mimarisi ne kadar iyi olursa o kadar iyidir. Fakat veri tabanı uzmanları ağırlıklı olarak çok büyük ve gelişmiş projelerde yer alırlar. Veri tabanını optimize ve stabilize etmek için uğraşırlar.

Başlangıç aşamasında olan bir proje için gerekli olan kişi yada kişiler yazılımcı ve tasarımcılardır. İlk etapta basit düşünün. Benim sıkça yaptığım “kusursuzluk” hatasını yapmayın. Ben bir yaparken “mükemmel olmalı, hiç hata olmamalı, her haliyle hazır bir olmalı ve ondan sonra yayınlanmalı” gibi takıntılara sahip biri olduğum için çok sıkıntılar çektim.

Halbuki yazılım projesi yapmanın ana vatanı ve bu alanda en başarılı olan Amerikalılar bir projenin basit halini yaparak hayata geçirirler. Daha sonra o projeyi sürekli geliştirirler. Facebook, Twitter ve benzeri bir çok büyük ilk çıktıklarında bugün ki özelliklerine sahip değillerdi. Zamanla değişti ve geliştiler. Sizde projeniz için ilk etapta basit düşünün ve sonrasında sürekli geliştirin.

Reklam ve Maddiyat

Reklam konusunda haklısın. Ne kadar sağlam bir yaparsan yap, maalesef reklama ihtiyaç var. Reklam içinde paraya ihtiyaç var. Bu nedenle projen için bir maddiyat temin etmen gerekiyor.

yapmak, yazılım bilsen de bilmesen de maddiyat gerektirir zaten. O projeyi duyurmak, eksik kısımları ücret dahilinde tamamlayacak kişiler bulmak gibi giderlerin olacaktır. Bu giderler elbet projenin sağlamlığına göre az yada çok olabilir. Çünkü bir ne kadar kaliteli ise o kadar çok viral reklamı olur. Yani bir noktadan sonra projenin reklamını para karşılığında sen değil, o projeye bakanlar ücretsiz olarak yapar.

SONUÇ

Benim sana tavsiyem önce bir projeyi kafanda oturt. Daha sonra yazılım konusunda kendini geliştirmeye çalış. Aslında “git projeni yazılım bilen birine anlat ve projeyi yapabilmek için nelerin gerektiğine dair bilgi al” derdim ama bu sefer projeni riske atmış olursun. Bu risk nedeniyle yapman gereken şey . Eğer istemiyorsan yada yazılım öğrenmek için gerekli vaktin veya yeteneğin yoksa o zaman geriye tek bir seçeneğin kalıyor, o da parasını bastırıp ekip kuracaksın. Bu meseleye cevabın başında linkini verdiğim konuda değindim.

Netice olarak ya göbek bağını kendin keseceksin yada tüm önlemleri alarak kestireceksin. Zira para olduktan sonra kestirecek kişi bulmak sorun değil 😉 Ha paran olsa bile “adam gibi projemi yapacak birini nasıl bulucam?” derdine düşersen de bu konu sana yardımcı olabilir: Kendisine İş Verilmemesi Gereken 6 Freelancer Modeli

Yazılım Projesi Yapmak İçin Yazılımcı Bulamamak was last modified: Aralık 22nd, 2016 by KodcuHerif
KodcuHerif:
Son Yazılar