X

Yazılım Proje Fikirleri Satılabilir mi?

Yazılım satma hakkında gelen bir soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abicim.Ben 8.sınıf öğrencisiyim bu sene lise sınavı olduğundan yazılım geliştiremiyorum ve maalesef bilgisayarım eclipse yi kaldırmıyor.Konuya geleyim hemen benim ilginç yazılım fikirlerim var . Bunları satabilir miyim.Mesela operatörlere veya başka yerlere satabilir miyim?

CEVAP:

Satma

Aslında bu konu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Çünkü yasa bu konuda “Eser üzerindeki tüm haklar, onu meydana getiren kişiye aittir ve herhangi bir kurum aracılığıyla alınmaz. İşlem, kesinlikle fikirler üzerinden gerçekleştirilmez ve fikirler korunmaz.” diyor. Buda şu anlama geliyor; Siz fikrinizi gidip de birine söylediğinizde, o kişi fikrinizi beğense bile “beğenmedim” diyebilir ve daha sonra size 5 kuruş para ödemeden fikrinizi hayata geçirebilir.

Bir diğer sorun ise size ait yazılım sizinle hiç alakası olmasa bile başkasının da aklına gelebilir ve hayata geçirebilir. Bu durumda “bu benim fikrimdi” diyerek hiç bir şey kazanamazsınız.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu var. Bu kanunda “fikir” kelimesi “ korunuyor” tarzında algılanabilir ama alakası yok. Çünkü burada “fikir” kelimesinden kasıt, düşünülen ve akılda tutulan değil, meydana getirilen korunuyor. Yani sizin proje fikrinizi hayata geçirmiş olmanız gerekiyor.

Günümüzde sistem bu şekilde işliyor. Yani kişiler yazılım projeleri buluyor, daha sonra o proje fikirlerini yapıyor yada yaptırıyorlar. Ondan sonra çeşitli destek programlarından projeye destek arıyorlar yada satmaya çalışıyorlar. Aksi halde herkesin aklına bir fikri geldiğini düşünecek olursak, herkes satmaya çalışır. E fikrinizi nerede, nasıl satacaksınız …  Hadi satacak bir platform buldunuz, orada satışa nasıl çıkaracaksınız. İlla birilerine proje fikirlerinizi söylemek zorundasınız ama onlar almak zorunda değil. Ancak bir şeyler ortaya çıkarmanız lazım. Kısacası ne korunma nede gerçekleşme ihtimali olmayan bir şey.

Tabi bu duruma istisnai durumlar var. Örneğin Google’ın yaptığı fikir yarışmaları var(dı. Son zamanlarda pek denk gelmedim). Bu yarışmalarda kişiler fikirlerini Google ‘a gönderiyor, Google ‘da en yararlı olanları hayata geçirmek üzere seçiyor ve bunun karşılığında fikir sahibine belli bir ücret ödüyor. Buna benzer yarışmalar düzenleyen kurum yada kuruluşları araştırıp bulmak mümkün.

Bunun yanı sıra en meşhur örnek Facebook örneği. Facebook ‘un doğuşunu anlatan “Sosyal Ağ” filmini izleyenler bilir ki, Facebook Mark Zuckerberg ‘in fikri değildi. Mark ‘ın eski üniversite arkadaşları Tyler ve Cameron Winklevoss adında ikiz kardeşler Mark ‘a gidip Sosyal Ağ kurma konusunda fikirlerini söylemişlerdi. Çünkü kendileri değildi ve Mark okulun en popüler yazılımcısıydı. Mark, ikizlerin fikrini alıp daha da geliştirdi ve ikizleri saf dışı bırakarak tek başına Facebook ‘u yarattı. Tabi bu sırada ikizler kürek turnuvasına hazırlandıkları ve sürekli antrenman yaptıkları için Mark atı alıp Üsküdar’ı geçti.

Aradan geçen yıllar sonunda Facebook dünya çapında bir sosyal ağ olunca ikizler meydana çıkıp “Facebook bizim fikrimizdi. Mark onu bizden çaldı”  diye dava açtılar. Gizli kapılar ardında anlaşma sağlandı ve Mark ikizlere 65 milyon dolar verdi. Bu sayede ikiz kardeşler davadan vazgeçti. O dönemde facebook’un değeri 100 Milyar dolara yakındı, dolayısıyla deveden tüy koparmış oldular. Eğer davadan vazgeçmeselerdi, dava sonucu ne olurdu, orası muhtemelen sonsuza dek muamma kalacak. Şöyle bir şey var, ikizler Facebook ‘un değeri ziyadesiyle artınca tekrar dava açtılar ve “Facebook ‘un değeri arttı, bu yüzden bizim aldığımız 65 Milyon dolar çok düşük bir rakam” dediler. Fakat dava reddedildi.

SONUÇ

Netice olarak kaliteli bir bulmak altın kadar değerlidir. Eğer kaliteli  üreten biriyseniz bunu kesinlikle siz hayata geçirmeye çalışın. Çünkü fikir dediğiniz şeye fiyat biçilemez. Meydana getirilen esere fiyat biçilir. O eseri yapmanın zorluğuna ve getirisine göre değerlendirme yapılır. Dolayısıyla tek yolunuz fikrinizi yazılım öğrenerek ya siz hayata geçireceksiniz yada parasını bastırıp fikrinizi hayata geçirecek yazılımcılar tutacak ve onlarla sözleşme imzalayarak fikrinizi yaptıracaksınız. Daha sonra ister satmaya çalışın, ister ortak bulmaya çalışın, isterseniz de kendi başınıza yürüyerek projenizden para kazanmaya çalışın, orası size kalmış.

Yazılım Satılabilir mi? was last modified: Aralık 22nd, 2016 by KodcuHerif
KodcuHerif:
Son Yazılar