X

Yazılım Öğrenme Sıkıntısına Çözüm Önerileri

öğrenmek için çalışsa bile bir şey anlamamaktan dert yanan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

öncelikle merhaba ben bilgisayar programcılığı 1. sınıf öğrencisiyim fakat c# dilinden çalıştığım halde anlamıyorum.Anlamam için farklı yöntemler önerebilirmisin abi ?

CEVAP:

Ben yazılarımda genel anlamda “ öğrenmek zordur” dememin nedeni bu. Fakat yinede isteyince ve yeterli çalışınca yapılamayacak bir şeyin olmadığına inanan biriyim. Aslında bu makalemizde  öğrenme ile ilgili önemli tüyolar verdik: Yazılım Öğrenme Konusunda Etkili Yollar

Fakat o makale daha çok öğrenme sorunu yaşamayan kişilere hitap ediyor. öğrenme sorunu yaşayan kardeşlerimizin neler yapabileceğine bir bakalım.

Korkmayın

Sadece öğrenme değil, diğer herhangi bir şeyi öğrenme yada başarmanız konusundaki en büyük engel korkularınızdır. Bir şeyi öğrenemeyeceğinizi ya da başaramayacağınızı düşünerek öğrenmeye başlamak, sahaya yenilmek için çıkmaktan farksızdır. Hiç bir başarı inanmadan, istemeden, çalışmadan elde edilmez. Bu nedenle inanmadığınız, istemediğiniz ve gerçekten başarmayı isteyerek çalışmadığınız sürece başarılması zor olan bir şeyi imkansız hale getirirsiniz.

Temelden Başlayın

Bazı kardeşlerimizin en büyük sıkıntısı ve hatası bu. Akıllarına bir projesi geliyor. Bu proje çok para kazandıracağına inanılarak bir an önce hayata geçirilmek isteniyor. Fakat bu projesi sahibi kardeşimizin ile ilgili hiç bir bilgisi olmuyor. Sonra direk o projeyi nasıl yapacağını öğrenmeye çalışıyor. Yani olaya temelden değil, çatıdan başlıyor.

Bu nedenle yazılımın zorluğunu görüp kısa sürede vazgeçiyor. Hangi dilini öğrenmek isterseniz isteyin, önce o yazılım dilinde temelden başlayın. Örneğin butona tıkladığınızda bir işlem nasıl yaptırırsınız, sayfa geçişleri nasıl olur, veri tabanına kayıt, güncelleme, silme, listeleme nasıl yapılır gibi işlemleri öğrenin. Ondan sonra yazılım projesi yapmayı düşünün.

Üşenmeyin ve Araştırın

Bana gelen sorular arasında en çok gördüğüm sıkıntı bu. Üşengeçlik, isteksizlik, dikkatsizlik … Bunlar yazılım öğrenme konusunda en büyük engellerdir. Bunlardan kurtulun. Bunlardan kurtulmanın yolu yine gerçekten öğrenmeyi istemekten geçiyor.

Ayrıca internette bir sürü kaynak var. Tamam belki kayda değer, kaliteli Türkçe kaynak sıkıntısı var ama İngilizce kaynak dolu. İngilizce bilmeseniz bile Google reyiz sağolsun Google Translate gibi bir imkan sunuyor. Google Translate her ne kadar bire bir Türkçe ‘ye çevirmese de en azından anlatılmak istenileni temel seviyede de olsa anlayabiliyorsunuz.

Diğer yandan karşınıza çıkan dokümanların uzun olması durumunda okumaya üşenmeyin. Benim yazılarımda uzun oluyor ve “biri özetlesin” tarzında yorumlar geliyor. Bu kişiler bu üşengeçlikleri nedeniyle zaten hiç bir şey öğrenme potansiyeline sahip olmadıkları için benim 1.000 kelimede yazdıklarımı 100 kelimede yazsak da onların bir işine yaramayacaktır. Üşenen yada kolaya kaçan başarılı olamaz.

Planlı ve Programlı Çalışın

Yazılım öğrenme ciddi bir zamana ihtiyaç duyar. Yarım saat, 1 saat zaman ayırıp sonra “yazılım öğrenemiyorum” diye dert yanmayın. Bu sizin yazılım öğrenemediğinizi değil, yazılım öğrenmek için gerekli vakti ayırmadığınızı gösterir.

Bunun için kendinize bir program yapın. Örneğin “perşembe günü veri tabanına kayıt girmeyi, silmeyi, düzenlemeyi ve listelemeyi öğrenicem” deyin ve onları öğrenene kadar bilgisayar başından kalkmayın. Eğer kısa sürede öğrenir ve kendinizi yorgun hissetmezseniz, ekstra bir konuyu daha öğrenmeye çalışın. Fakat mutlaka o gün için belirlediğiniz konuyu öğrenmeden bilgisayar başından kalkmayın. Tabi bunun içinde “öğrenemiyorum“, “yapamıyorum“, “beceremiyorum” gibi olumsuz duygulardan arınmanız gerek.

SONUÇ

Netice olarak gerçekten istemeniz ve özverili çalışmanız durumunda, ortalama bir zekaya sahip herkesin yazılım öğrenebileceğine inanıyorum. Bu nedenle önünüzdeki tek engel sizsiniz.

Tabi birde şöyle bilimsel gerçekleri de göz ardı etmemek gerek. Bazı insanların sözel zekaları gelişmiş iken, bazı insanların sayısal zekaları gelişmiştir. Yazılımda sayısal zekaya hitap ettiği için, sözel zekası gelişmiş kişilerin yazılım öğrenmesi, sayısal zekası gelişmişlerin öğrenmesine nazaran daha zordur. Fakat yine de dediğim gibi, çalışma ve isteme ile üstesinden gelinemeyecek engel yoktur 😉

Yazılım Öğrenme Sıkıntısına Çözüm Önerileri was last modified: Kasım 13th, 2016 by KodcuHerif
KodcuHerif:
Son Yazılar