X

Dennis Ritchie ‘yi Saygıyla Anıyoruz

Dennis Ritchie (Dennis MacAlistair Ritchie) adını bir çok teknoloji meraklısı belki de duymadı. Hatta belki de yazılımcılar arasında kayda değer bir kesimde duymadı. Fakat kendisi günümüz yazılım ve teknoloji dünyasının en değerli isimleri arasında ilk sıralarda.

C Programlama dilinin ve günümüz işletim sistemlerinin babası konumundaki Unix işletim sistemini tekrar yazıp kayda değer bir noktaya getirdi.

Kimdir?

Bronxville, New York’ta doğan Dennis Ritchie, günümüzün en prestijli okullarından biri olan Harvard üniversitesinde, fizik ve uygulamalı matematik bölümlerini dereceyle bitirdi.

1967 yılında Bell laboratuarları Araştırmaları merkezinde iş hayatına atıldı. Ardından C Programla dilini ve Unix ‘i yaratıp deliştirilmesinde ciddi rol oynayarak günümüz yazılım ve teknoloji dünyasının temellerine çok ciddi bir katkı sağladı.

C Programlama Dili
1972 yılında Dennis Ritchie ‘nin meydana getirdiği C Programlama dili, aradan geçen 42 seneye rağmen hala günümüzde kayda değer oranda kullanılmaktadır.

Günümüzün aktif ve gelişmiş kodlama dilleri olarak kabul edilen AMPL, AWK, csh, C++, C– , C#, Objective-C, BitC, D, Go, Java, JavaScript, Limbo, LPC, Perl, PHP, Pike, Processing, Python programlama dilleri, C programlama dilinden feyz alınarak meydana geldi.

C Programlama dili ile ilk olarak yazılan kod:

#include 
 
main()
{
    printf("Hello, World");
}

oldu.

kurduğunuzda neden Hello World yada Merhaba Dünya yazar diye merak eden varsa cevabı budur.

Ayrıca günümüzün en çok kullanılan işletim sistemi Windows’un yapımında yüzde 95 oranında C Programlama dili kullanılmıştır.

Unix

1971 yılında Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernighan, Douglas McIlroy, Michael Lesk ve Joe Ossanna tarafından tasarlanan Unix işletim sistemi yayınlandı. Daha sonra Dennis Ritchie, Unix işletim sistemini tekrardan ele alıp C Programlama diliyle tekrar yazdı.

Bugünün en gelişmiş ve güvenilir olarak kabul edilen Apple’ın bilgisayar işletim sistemi Mac OS, Unix işletim sisteminin bir türevidir. Aynı şekilde günümüz ün en iyi işletim sistemleri arasında olan Linux ‘ta Unix’in bir türevidir.

Genel

Tabi C Programlama dilini ve Unix’i tek başına yapmadı. Kendisine Ken Thompson (solda) ‘da kayda değer bir şekilde yardım etti (hakkını yemeyelim adamın).

Belki biraz abartı olarak düşünülebilir fakat Amerika’nın bugün yazılım ve teknolojideki öncülüğü nedeniyle dünyanın lideri olduğunu düşünürsek, Dennis Ritchie ‘yi günümüz dünyasına yön veren isimler arasında kayda değer bir yere koymak haksızlık olmaz. Öyle ki dönemin Amerika Başkanı Bill Clinton ‘da bunun farkına vararak ve Ken Thompson ‘a 1998 yılının Ulusal Teknoloji Madalyasını verdi.

Bugün nasıl Steve Jobs abiyi rahmetle ve özlemle anıyorsak, nasıl Bill Gates abiye saygı duyup taktir ediyorsak, nasıl Google ‘cı biraderlere minnettar ve destekliyorsak, en az Dennis Ritchie ‘yi de aynı rahmet, özlem, saygı, taktir, minnetarlık duygularıyla anmamız gerekiyor. Zira olmasa belki hiç birinin ismini bilmiyor olabilirdik ..

Teşekkürler yazılım ve teknoloji dünyasının dehası …

Dennis Ritchie ‘yi Saygıyla Anıyoruz was last modified: Temmuz 16th, 2015 by KodcuHerif
KodcuHerif:
Son Yazılar