X

Bilişim Hukuku Alanında Uzmanlaşmak

alanında uzmanlaşmak ve internet girişimcisi olmak isteyen avukatın sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamlar

İnternet dunyası ile ilgilenen bir avukatım.Hobi olarak internet girişimciliği ile ilgileniyorum.İnternetten içerik kaldırma ,erişim engelleme ve internet dolandırıcıların veya mağdurların ceza dosyalarına baktım.Aynı zamanda internet girişimcisiyim.Biraz wordpress,seo,az html, ve asp biliyorum.Bu sektorun içine girince programcılığa merak saldım.Bu sene üniversite sınavına girdim ve aydın üniversitesi ybsyi kazandım .Sayısalcıydım lisedeyken sizce orayı bırakıp bilg programcılığına mı geçsem yoksa gerek yok mu ? Burslu  kazandum bu arada .İstanbulda yaşadığum için il dışı yazmadım ama il dışında bilg mühendisiği kazanabiliyordum.Amacım uluslarası ve türkiyede hem iyi bir interner girişimcsi olmak hemde siber hukuk alanında uzmanlaşmak …
Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum..

CEVAP:

Yönetim ve Bilgisayar Programcılığı

Yönetim mi yoksa bilgisayar programcılığı mı?” sorusu ve benzeri sorular Kodcu Herif ‘te çok fazla karşılaştığımız sorular. İkisi de çok güzel bölümler fakat ikisinde de sorunlar var. Bilgisayar programcılığı bölümünün sorunu, adının hakkını vermemesi. Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun bir kardeşimiz, bölümün adının hakkını verecek eğitimi alamıyor. Yani bir bilgisayar programcısının sahip olması gereken vasıflara sadece okulda verilen eğitim ile sahip olamıyor. Bunun yanı sıra piyasadaki pek çok bilgisayar programcılığından mezun kişi iş arayıp iş bulduklarında, bilgi seviyeleri işverenlerin istedikleri düzeyde olmadığı için bilgisayar programcılığı mezunlarına karşı bir ön yargı oluşmuş durumda. Ancak okul haricinde, gerçekten bu işe gönül vererek kendisini geliştirmiş bilgisayar programcılığı bölümü mezunu kardeşlerimiz kayda değer işler bulabiliyor.

Yönetim bölümü de gayet ideal bir bölüm. Fakat hem yeni denebilecek bir bölüm olması hem firmarda bir yönetim bilişim sistemine ihtiyaç duyacak bir yapının olmaması hem de pek çok firmanın yönetim bilişim sistemi mezunu bir kişinin ne iş yaptığını tam olarak bilmemesi bu bölümün mezunlarının iş bulmasını zorlaştırıyor. Örneğin firmalar bir yazılımcıya ihtiyaç duyduklarında “Bilgisayar Mühendisi ya da Yazılım Mühendisi birini işe almamız lazım” diyorlarken, bilişim ihtiyaçlarını giderecek ve yönetecek birine ihtiyaç duyduklarında “Yönetim Bilişim Sistemlerinden mezun birini işe alalım” demiyorlar.

Her şeyden ziyade Yönetim ile Bilgisayar Programcılığı arasındaki en büyük fark kaç yıllık olduklarıdır. Zira 4, Bilgisayar Programcılığı ise 2 yıllık bölümler. 4 yıllık pek çok bölüm, 2 yıllık pek çok bölümden iyidir. Dolayısıyla hem ana hedef hemde genel olarak Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden, Bilgisayar Programcılığı bölümüne geçmenin çokta fazla bir mantığı yok.

Bilişim Hukuku

Bu noktaya kadar Yönetim ve Bilgisayar Programcılığı konusunda hem genel bilgiye hem de iş olanaklarına değindik. Şimdi ise biraz daha soruya odaklanalım. Ana amaçlardan biri siber hukuk olduğu belirtilmiş. Biz ona doğru adıyla yani Bilişim Hukuku diyerek hitap edelim.

Ana amaç Bilişim Hukuku alanında uzmanlaşmak ise pek çok açıdan yine bölümü çok daha mantıklı. Zira bilişim hukukunda işe yarayacak pek çok unsur yönetim bilişim sistemlerinde var. Diğer çok önemli unsur ise Bilişim Hukuku Yüksek Lisans Programı. Yüksek lisans yapmak için pek tabi 4 yıllık mezun olmak gerekiyor. Eğer ki ana hedef bilişim hukuku alanında uzmanlaşmak ise mutlaka Bilişim Hukuku Yüksek Lisans Programı hedefler arasında olmalı.

İnternet Girişimcisi Olmak

İnternet girişimcisi olmak için bu noktaya kadar belirtilenlerin ve bilişim hukuku hedefinin çokta fazla bir önemi yoktur. Günümüzde internet alanında bilgi sahibi olan herkes internet girişimcisi olabilir. Girişimcilik kavramını da çokta büyütmenin bir anlamı yok bence. Zira günümüzde “girişimci” deyince çok büyük paralar kazanan, bir sürü eleman çalıştıran kişiler, girişim denince çok büyük paralar kazandıran bir iş modelini hayata geçirmek akla geliyor. Halbuki benim gözümde, üzerinde ciddi emekler harcanan, az çok para kazandıran ya da para kazandırma potansiyeline sahip olan her şey bir girişimdir. Örneğin KodcuHerif.Com ‘a da bir girişim gözüyle bakabiliriz. Tabi iki kod öğrenenin “ben yazılımcıyım” diyerek olmayı basite indirgemesinin yanlış olduğu gibi, her kendisine web sitesi kuran kişininde “ben girişimciyim” diyerek girişimciliği basite indirgemesi de doğru değildir. Bu nedenle girişimciliği yasal bir firma kuran kişi olarak kabul etmek daha doğru olur.

İnternet girişimcisi olmak için üç çok önemli unsur vardır. Bunlardan birincisi, kayda değer oranda sağlam bilgi sahibi olmak. İkincisi, bilgi sahibi değilseniz, bilgi sahibi olan kişileri işe alıp girişiminizi hayata geçirmesi için çalıştıracak kadar paraya sahip olmak. Üçüncüsü ise, ziyadesiyle ilgilenilecek vakte sahip olmak. Zira internet girişimcisi olmak, geleneksel girişimci olmaktan farklıdır. Geleneksel girişimcilikte açarsınız dükkanınızı/mağazanızı, dükkanınızın/mağazanızın önünden geçen herkese satış yaparsınız. Bulunduğunuz bölgede rakibiniz yoksa o bölgedeki herkese satış yapma potansiyeline sahipsinizdir. Fakat internet girişimciliğinde çok fazla rakibiniz vardır ve bu rekabet ortamı çok çetindir. Dolayısıyla aradan sıyrılmak için ciddi pazarlama, pazarlama için ciddi para ve zamana ihtiyacınız var demektir.

SONUÇ

Sonuç olarak bir alanda elle tutulur bir mesleğe sahipsin. Bu alanda uzmanlaşma hedefi son derece mantıklı. İnternet girişimcisi olmak da gayet elle tutulur bir hedef. Lakin internet girişimcisi olucam diye elle tutulur olan mesleğe gereken hassasiyeti göstermemek yanlış olur. Zira girişimcilik alanında başarılı olmak ve para kazanmak, sahip olunan meslekte başarılı olmak ve para kazanmaktan daha zordur. Dolayısıyla hem mevcut meslekte başarılı olunmaya odaklanılmalı hem de internet girişimciliğini bir nevi hobi olarak yapmalısın. Baktın ki internet girişimciliğinden kayda değer kazanç elde etmeye başladın, o zaman hobini ana gelir kapısına çevirmen daha mantıklı olacaktır =)

Bilişim Hukuku Alanında Uzmanlaşmak was last modified: Eylül 29th, 2017 by KodcuHerif
KodcuHerif:
Son Yazılar