WordPress Kurulumu ve WordPress Genel Bilgiler

WordPress Kurulumu ve WordPress Genel Bilgiler

WordPress kurulumu ve WordPress hakkında sorular soran kardeşimizin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi,
Bu soruyu belki cevaplamazsın ama ben yinede soracağım. WordPress kurulumu hakkında detaylı bir bilgi, alma, hosting gerekli mi falan filan. Ben sitemi wordpress’de yayınlamayı düşünüyorum ve de hazır bir tema ile güçlendiricem.
Cevaplarsan teşekkür ederim.

CEVAP:

Neden cevaplamayayım kardeşim =) Belirttiğimiz kurallar çerçevesinde bütün soruları cevaplıyoruz. Bizde meslek sırrı diye bir şey yok. Fakat WordPress hakkında söylenecek çok şey var. Sırf WordPress ‘i anlatmak için ayrı bir site kurulur, ki sadece WordPress ‘i anlatan bir sürü site var. O yüzden detaylı değil de genel bilgiler vermek mecburiyetindeyim.

WordPress

WordPress, PHP yazılım diliyle kodlanmış, My SQL veri tabanı kullanan, tamamen ücretsiz bir blog sistemidir. Temeli 2001 yılında atılsa da piyasaya 2003 yılında çıktı. İlk etapta kişilerin internet üzerinde günlük tutması amacıyla yola çıkmış olsa da, bugün çeşitli eklentiler, temalar ve düzenlemeler ile bir E-Ticaret sitesinden tutun haber sitesine kadar akla gelebilecek bir çok türde web sitesi yapmak mümkün.

WordPress’e çok fazla rakip blog sistemi çıktı. Fakat hiç biri WordPress kadar başarılı olamadı yada WordPress ‘in yanına yaklaşamadı. Bunun en büyük nedenleri arasında WordPress ‘in ücretsiz olması, çok kolay kurulması, çok kolay kullanılmasının yanı sıra, piyasada WordPress kullanıcıları tarafından ücretli yada ücretsiz binlerce eklentiye ve temaya sahip olması da var.

WordPress Kurulumu

WordPress ‘in kurulumu için her internet sitesinde olduğu gibi bir hosting ve bir domaine ihtiyacınız var. Bu hosting ve domain, PHP destekli ve My SQL veri tabanına sahip olmalı.

WordPress KurulumuBir çok hosting şirketi hosting hesabı satmasının yanı sıra domain de satmaktadır. Eğer hiç bilginiz yoksa hosting ve domaini aynı yerden alın, çünkü aksi halde domaini hostinge bağlama muhabbeti ile de uğraşırsınız.

WordPress gayet stabil bir sistemdir. Bu nedenle çokta maliyetli bir hosting hesabı almanıza gerek yok. Hatta hosting şirketlerinin en düşük hosting paketini alsanız da olur.

İlk defa WordPress kurulumu yapacaksanız düzgün bir hosting şirketinden hosting hesabı alın, ki bu sayede bir sorun çıktığında karşınızda muhattap bulun ve size yardımcı olsunlar. Diğer yandan günümüzde düzgün bütün hosting şirketlerinde size verilen panel üzerinden çok daha kolay bir şekilde WordPress kurulumu yapma imkanına sahipsiniz. Bu paneller ile yaptığınız kurulumlarda dosya ve veri tabanı işlemleri ile uğraşmadan, bir form doldurup saniyeler içinde bir WordPress sitesi kurabilirsiniz.

Web Sitesi Yapmak

WordPress ‘in hazır ve ücretsiz oluşu, maalesef internet sitelerinden anlamayan kişiler tarafından kötü ve dandik olarak algılanıyor. Bu çok büyük bir yanlış. Söz konusu bir şirket, ürün tanıtımı yada sadece blog tarzında bir web sitesi yapmak ise sıfırdan yazılım yapmak tamamen zaman kaybıdır. Bunu bir yazılımcı olarak söylüyorum.

Açık konuşmak gerekirse WordPress biz yazılımcıların para kazanmasını çok ciddi anlamda zora sokuyor. Çünkü WordPress ‘i bir kaç gününü ayırıp temel seviyede öğrenen herkes web sitesi kurabilir. Böyle kişilerde çok fazla. Aynı şekilde böyle kişiler öğrendikleri temel bilgiler ile kendilerini “Web Master“, “Yazılımcı” ilan ediyor yada şirket kuruyor ya asıl sıkıntının büyüğü burada meydana geliyor. Sonra müşterinin taleplerini temel bilgileri nedeniyle yerine getiremiyorlar ve piyasada bu sektöre yönelik olumsuz düşünceler doğuyor. Web sitesi yapmak için çektikleri düşük ücrette cabası … Onlarda haklı, bu işi öğrenmek için ne kadar emek harcadılar ki yapmak için çok para istesinler …

Fakat bu durum WordPress ‘in iyi bir sistem olduğu gerçeğini kabul etmemize engel olmamalı. Dürüst olmak gerek ki, sıfırdan bir ürün yada şirket tanıtımı sitesi veya blog tarzı bir web sitesi yapmak yerine, WordPress kullanmak her açıdan çok daha mantıklı. Tabi yapılacak olan site WordPress ‘te yapılması zor bir sistem ise o zaman sıfırdan yazmak gereklidir. Örneğin WordPress ile bir E-Ticaret sitesi kurabilirsiniz fakat bu çeşitli eklentiler sayesinde mümkün olur. O eklentileri çözme, tam istediğiniz gibi bir şey olması derken çok fazla sıkıntı ile karşılaşırsınız, ki WordPress ‘in kod sistemini çözüp, kendi isteğinizi yapmanızı sağlayacak düzenlemeler kolay değildir.

SONUÇ

Kodcu Herif ‘te WordPress sistemi kullanılıyor. Bunu söylediğimde “Abi yazılımcı adamsın, neden kendi siteni kendin yazmıyorsun?” diye sorular geliyor =) Gençler, WordPress son derece gelişmiş, Google ile uyumlu, stabil bir sistem. 10 yıldan fazladır onlarca, yüzlerce kişi tarafından geliştiriliyor. Eklentiler ve temaları göz önünde bulundurursak bu sayı on binler, belkide daha fazla oluyor. Bir yada bir kaç kişinin yaptığı sistem WordPress ‘ten daha iyi olamaz. Ben bir iletişim formu yazabilirim. Fakat bunu benim yazmam durumunda 6 saatimi, WordPress ile 60 saniyemi alıyorsa, kendim yazmak için çok boş vaktimin olması lazım, ki yok =)

Bugün bir çok büyük şirket kendi bünyesinde yazılımcıları varken, ya ana sitelerinde yada sitelerinin blog bölümlerinde WordPress ‘i kullanıyor. Bunlara sadece dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Adobe ‘u örnek versem yeterli olur sanırım. Ha yeterli olmazsa Microsoft Türkiye (Blog), Webrazzi, Gitti Gidiyor (Blog), Samsung örnekleri kesin yeterli olur =)

Dediğim gibi WordPress ile ilgili söylenecek çok şey var. Her ne kadar biz yazılımcıların ekmeğine taş koysa da dürüst olmak gerek ki son derece gelişmiş ve kaliteli bir sistem. Bu yüzden bir çok müşteri kapmak isteyen freelance web tasarımcı yada web şirketi, daha çok para kazanmak yada başka nedenle WordPress ‘i gömüyorsa, çıkarları nedeniyle yalan söylüyor demektir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir