Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Web sitesi nasıl yapılır? sorusunu soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba efendim ben sıfırdan programlama yı ogrenmek ıstıyorum ne yapmalıyım ınternet programcılığı daha dogrusu nasıl web sıte yapabılirım yardımcı olurmusunuz sımdıden teşekkürler .

CEVAP:

Belirtmeden geçemicem, kimseye efendim deme kardeşim. Gıcık olurum bu lafa. Kimse kimseden daha değerli yada değersiz olmadığı gibi, kimse kimsenin efendisi değildir. Belki lafın gelişi söylenir bu kelime ama sevmem. Elbette herkes herkese saygı göstermek zorundadır ama kendisini düşük, karşısındakini daha yükselterek değil 😉 Bu teferruattan sonra cevabımıza geçelim.

Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Web sitesi nasıl kurulur? sorusuna günümüzde verilebilecek birden çok cevap yani birden çok yöntem vardır. WordPress, Joomla gibi hazır scriptler ile web sitesi yapmak mümkün, bedava web sitesi hizmeti sunan siteler ile web sitesi kurmak mümkün,hazır site paketleri ile web sitesi kurmak mümkün, sıfırdan kendiniz yazarak web sitesi yapmak mümkün. Bunlardan en meşhur olanı WordPress, Joomla gibi hazır scriptler vesilesiyle web sitesi kurmak ile başlayalım

Hazır Scritpler ile Web Sitesi Kurmak

Web Sitesi KurmakGünümüzde milyonlarca site WordPress, Joomla gibi hazır scritpler ile kuruluyor. Çünkü WordPress, Joomla gibi kaliteli scriptler ile hem hızlı hemde kolay bir şekilde kaliteli web sitesi kurmak mümkün. Bunun için öncelikle bir hosting, birde domain almanız yeterli. Ardından WordPress’in sitesine gidip, son WordPress sürümünü indirip, ardından dosyaları ftp hesabınıza atıp, bir database oluşturup, 5 dakikada kurabilirsiniz.

Daha hızlı bir yol olarak hızlı kurulum özelliği olan web hosting firması seçebilir, size verilen yönetim panelinden sadece bir form doldurarak dakikalar içinde web sitesi kurmak mümkün.

Bedava Web Sitesi

Bedava web sitesi kurmak istiyorsanız, bunun için bedava web sitesi kurma imkanı sunan internet sitelerin kaliteli olup olmadığına dikkat edin. Çünkü bir çok bedava web sitesi kurma imkanı sunan siteler bir süre sonra kapanıyorlar. Buda sizin emeklerinizin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Bu nedenle Google ‘ın Blogger sitesini tercih edebilirsiniz (Tabi amacınız blog tarzında bir site kurmaksa.)

Bunun yanı sıra size minimum imkanlar ile bedava web sitesi kurma imkanı sunan sitelerde var. Bu siteler sitenizin daha çok fonksiyona sahip olması için ücret talep edebilirler.

Birde bu bedava web sitesi kurma imkanı sunanlara sitenizi subdomain olarak kurabilirsiniz. Yani adiniz.bedavawebsitesi.com gibi. Bazıları kendi satın aldığınız, size ait olan alan adınıza yönlendirme imkanı sunabilir, bazıları ise bunun için para talep edebilir.

Hazır Paketler ile Web Sitesi Yapmak

Web Sitesi YapmakBazı web tasarım firmaları hazır web sitesi paketleri satmaktadır. Bunlara belli bir ücret ödersiniz ve size bir hesap verirler. Bu hesap ile kendi geliştirdikleri sistem vesilesiyle kolay bir şekilde web sitesi yapabilirsiniz. Tabi bu tarz sitelere her yıl lisans, domain, hosting gibi ücret ödemeniz gerektiğini de unutmamak gerek.

Bunların bir dezavantajı da kendilerinin belirlediği sınırlar çerçevesinde hareket edersiniz. Örneğin size 50 sayfa sınırı getirmiş ise, 50’den fazla sayfa ekleyemezsiniz. Fakat web sitesi kurmak konusunda hiç bir bilgisi olmayan ve web sitesine ihtiyaç duyanlar için idealdir. Tabi alacağınız sitenin tasarımının kaliteli olup olmadığına dikkat etmeniz hatta mümkünse bir bilene danışmanız gereklidir.

Sıfırdan Web Sitesi Yapmak

Zurnanın pırt dediği yer burasıdır. Bu noktaya kadar yazılanlar ya profesyonel sonuçlar doğurmayan yada belli sınırlar çerçevesinde hareket etmenize neden olan tercihlerdi. Eğer amacınız tamamen özgür ve profesyonel bir web sitesi yapmak ise o zaman web yazılım bilmeniz farz.

Web yazılım olarak da ASP.Net yada PHP seçeneklerinden birini seçmeniz gerek. Bu tercihle ilgili olarak bu makaleye göz fırlatabilirsiniz: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

Hangi tercihi yaparsanız yapın, görsel anlamda kaliteli bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız HTML ve CSS bilmenizde şart. Hatta günümüzde bunlara ek olarak JQuery bilmenizin önemi de çok büyük. Sadece HTML ve CSS bilerek de bir web sitesi yapmak mümkün fakat yapacağınız web sitesi dinamik değil statik olacaktır ve günümüzde kayda değer bir geçerliliği olmayacaktır.

Yazılım bilmeniz durumunda da yapmanız gereken, ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte bir hosting ve bir domain hesabı almak.

SONUÇ

Web sitesi nasıl kurulur? gibi gayet geniş kapsamlı bir konuya özet niteliğinde, sadece fikir sahibi olunmasını sağlayacak ayrıntıda cevap yazdım. Çünkü bunların her biri gayet ayrıntı gerektiren hatta kurs verilerek öğretilen konular. Bu nedenle öncelikle nasıl bir web sitesi kurmak istediğinize karar verip, ardından o yönde ilerlemeyi tercih edin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir