Türkiye’de Yazılımcı Olmak -3

Türkiye’de Yazılımcı Olmak -3

Türkiye’de Yazılımcı Olmak adlı yazı dizisinin üçüncü bölümünde kaldığımız yerden devam ediyoruz. İlk iki yazımızda yazılımcı olma isteğimizin nedeni, yazılım dilleri, eğitim ve iş şartlarına göz fırlattık. Bir önceki bölümde de dediğimiz gibi yazılımcı olmamız durumunda hangi yollardan para kazanabileceğimize bakalım.

Freelance Yazılım ve Web Tasarım Hizmeti Verme

En cezbedici çalışma şekli budur. Yattığın yerden çalış. Mesai saati yok, patron yok, izin günü sıkıntısı yok, izin alma derdi yok, vergi yok, resmi evraklar, giderler, can sıkan prosedürler yok … Freelance hayat, oh ne rahat, bak keyfine yan gelde yat … Değil tabi.

Bilinmesi gereken önemli bir şey var, siz bir tane toplu iğne bile satsanız yasalar gereği devlete bunun vergisini vermeniz gerekiyor. Aksi taktirde suç işlemiş oluyorsunuz. Biz bu işe “Yazılım ve Web Tasarım Hizmeti Verme” diyoruz fakat yasalar bu işi hizmet sektörü olarak değil, ürettiğiniz bir ürünün satışını yapmak olarak görüyor ve bu ticaret olarak nitelendiriyor. Ticarette ise kesinlikle şirket kurup her şeyinizin yasaların belirlediği kurallara uygun olması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında Freelance yasa dışı bir iş oluyor.turkiye-de-yazilimci-olmak-bolum-3-1

Tabi bu zamana kadar Freelance iş yapıp ceza alan kimseyi görmedim. Fakat şirket olmayıp, Freelance iş almakta kolay olmuyor. Çünkü;

1.) Fatura kesemiyorsunuz. Web sitesi yaptıranlar yüzde 99 oranında şirketler oluyor. Şirketlerde yaptırdıkları web sitelerinin faturasını alıp bunu gider olarak göstermek ve ödedikleri vergiden düşmek istiyorlar (haklı olarak).
2.) Güvensizlik ortamı var. Yeriniz, yurdunuz belli değil. Hırlı mısın, hırsız mısın, parayı alıp arazi olsan adam seni nerede bulacak, sözleşme yapsan geçerliliği yok,yarın öbür gün değişiklik isteyecek telefonunu değiştirsen nereden ulaşacak gibi durumlar nedeniyle web sitesi yaptıracak kişi güvenmeyip web sitesi yaptırmıyor.

Bu durumda size kalan müşteri kitlesi “bizim Hamiyet’in kardeşinin oğlu var, o yapıyormuş bu işleri” vesilesiyle gelecek müşteriler ve şansını denemek isteyen bazı küçük şirketler. Çevreniz genişse yolunuzu bulursunuz, değilse ne düşerse bahtınıza.

Şirket Kurup Yazılım ve Web Tasarım Hizmeti Verme

Yazılımcı olup iş kurmak çok cazip görünür. Alırsın bir bilgisayar, oturursun başına, yaparsın müşterinin isteğine göre bir yazılım ya da web tasarım, mal geldi mi gitti mi düşünmezsin, akarı yok, kokarı yok, bilgini satarak temiz para kazanırsın. Alis’in harikalar diyarında olsaydık belki olay bu kadar toz pembe olabilirdi. Bir çok kişi sadece bu açıya bakarak şirket kuruyor ve aylar sonra dükkanı kapatıyor.

Bu işi ciddi ve kaliteli bir şekilde yapacaksanız öncelikle bir ekibinizin olması gerek. Küçük ya da orta bir şirket olacaksanız en az 1-2 yazılımcı eleman, en az 1 pazarlama elemanı ve en az 1 grafiker bu işin olmazsa olmazı. Hepsini kendinizin yapacağını düşünüyorsanız kazanacağınız paralar ciddi rakamlar olmayacak ya da kazandığınız para yıpranan sinirlerinizi onarmak için psikologlara gidecek.

Türkiye’de Yazılımcı Olmak -3Freelance yazılım ve web tasarım piyasası da fiyatları çok düşürüyor. Siz verginizi ve diğer giderlerinizi hesap ederek çektiğiniz fiyatın yarısını freelance çalışanlar çekiyor. Müşteri de size “ben bir düşeneyim” diyor, sizde bir daha sizi aramayacağını bildiğiniz, yaz ayını yaz yapan, o tatlı ve seksi kızdan ayrılmanın yarattığı çaresizliğin ve hüznün aynısını yaşıyorsunuz. Bu durumda iş alabilmeniz için referanslarınızın çok sağlam, fiyatlarınızın da kabul edilebilir düzeyde olması gerekiyor.

Şirket kurmak çok basittir, 1.000 TL ile bile şirket kurabilirsiniz fakat vereceğiniz tek para 1.000 TL olmayacaktır. Her ay muhasebeci parası, stopaj vergisi, gelir vergisi, ot, b.k, püsür derken kazandığınız para pır pır ederken canlanır, bir bakmışsınız elleriniz boş kalır. O yüzden kurduğunuz işin uzun vadeli olabilmesi için sizinde uzun vadeli bir sermayeyle işe girmeniz gerek. Ayrıca kuaförler gibi önce başkasının yanında, kaç para maaş verirlerse versinler, şirket işleyişini ve zorluklarını öğrenip, çevre yapıp, ondan sonra şirketinizi kurmanızda fayda var.

Yazılım öğrendim, grafikten de çakıyorum, ağzım da laf yapıyor biz kızı yarım saatte bağlıyorum, bir şirket kursam paraya para demem … haydari derim anasını satayım” havalarına girip elinize geçen 3-5 kuruşla şirket kurarsanız kısa sürede batarsınız, o haydari de sizin derbeder olmanız nedeniyle başından kalkmadığınız rakı sofralarının mezesinden başka bir anlam taşımaz.

Proje Üretme

Bir şirkette çalışma ya da şirket kurarak veya freelance olarak para kazanmaya bakacak olursak proje üretip voleyi vurmak çok daha olası bir durum. Zaten ilk yazımızda yazılımcı olmak istemenin nedenlerine değindiğimizde hep proje üretip, o projeyi geliştirerek para kazananları görüyoruz. Yazılımcı olup, sadece birisinin yanında çalışarak ya da müşteri bulup müşterilerin taleplerini yerine getirerek çok paralar kazanmış biri ya da birileri yok demek zor değil.

Dolayısıyla, hamamda sabunlanırken, bir anda elinizdeki su tasıyla çıplak bir şekilde sokağa fırlayıp, “Evreka” diye bağırmanıza neden olacak yapılmamış, sıradışı ve herkesin işine yarayacak bir proje bulmanız hayatınızı kurtarabilir. Tabi bunun için aylarınızı (projeye göre belki de yıllarınızı) bu işe adamanız, sadece bu proje için yaşamanız kaçınılmaz olması gerekiyor. Bir ekibe sahip olmanız işi kolaylaştırmanın yanında sağlamlıkta sağlayacaktır.

Bu noktaya kadar bahsettiğimiz her başlıkta muhakkak bir engel, sorun ya da yapılamamasıyla alakalı ciddi bir nedenden bahsettik. Peki proje yapıp paraları cukka yapma konusunda hiç mi sıkıntı yok? Hiç olmaz mı …

SONUÇ (3. KISMEN)

Konunun en heyecanlı yerinde dandik Türk dizileri gibi yarıda kestim (İtlik olsun diye … Şaka şaka, yazı baya uzadı lan, ondan sonra ki bölüme sakladık).

Bir sonra ki ve son bölümde kaldığımız yerden devam edip yazı dizimize son noktayı koyacağız. Bir sonra ki yazıya kadar dandik Türk dizilerinin yarattığı “acaba kız, oğlanla sevişirken odaya biri girip, ikisininde şaftına kayacak mı … çok heyecanlıyım lan!” heyecanıyla beklemenizi umut ediyorum. O zamana kadar kendinize mutlaka iyi bakın …

WebTekno: http://www.webtekno.com/sektorel/turkiye-de-yazilimci-olmak-bolum-3.html

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir