Bir Projeye Girişirken İzlenecek Yol Nedir?

Bir Projeye Girişirken İzlenecek Yol Nedir?

Bir proje yapmak ta olan fakat bununla ilgili maddi ve diğer konularda sorun yaşayan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba kodcuherif, yazılım alanında çaba gösteren biriyim ve bu güne kadar benimde senin gibi bir çok proje düşüncem ve iyi kötü gerçekleştirdiğim oldu. Şu an için aklımda çok büyük bir proje var bir mobil uygulama projesi ve neredeyse dünyanın her tarafında kullanabilecek bir proje. Projenin içinde özel bir algoritma gibi bir şey yok tamamen fikir bu yüzden bu projeye patent alamıyorum sanırım. Şu an projenin bir kısmını yaptım ancak kimseye projenin içeriğini açıklayamıyorum fikir güvenliğinden dolayı.

Bu proje nasıl yayımlanır bilemiyorum, direk bodoslama google playe a atsam projede kullanılması gereken veritabanı verisi yok yani projede sorgulama yapacak bir veritabanını doldurmam gerek buda benim tek başıma yapabileceğim bir şey değil. Bu veritabanı nı doldurmaları için kullancıya bıraksam bu kezde kontrol edecek kadar gücüm olmayabilir. Bütçe bulup şirket açıp çalışan alıp bu veritabanını oluşturabilecek maliyet bulunabilir belki ama bu kezde çok riskli bir durum, şuan üniversitedeyim elimde diploma yok. Projeyi yayınlandı diyelim ki bu kezde okuluma ara vermem gerekebilir, projeden dolayı. Bu projeye bir yatırımcı bulunsa, veya girişimcilik olaylarında nasıl bir yol izleniyor bilemiyorum. Açıkcası projenin üstüne de çökülmesini istemem 😀

Kafamda deli sorular var nasıl bir yol izlemeli sence ?

CEVAP:

Bu soruya mümkün olduğu kadar genel bir cevap vermeye çalışıcam, ki bir proje yapma esnasında benzer sorun yaşayan arkadaşlarımızda bir fikir sahibi olabilsin.

Projeyi Kafada Büyütmek Hatadır

Sorudan gördüğüm kadarıyla projeyi kafanda biraz büyütmüşsün. Projenin ne olduğunu, olması gerektiği gibi açıklamamışsın, ki zaten bende açıklamanı istemem. Fakat veri tabanı olayına biraz fazla takıldığını düşünüyorum.

Elbette veri tabanı projede önemli bir unsurdur fakat bir çok proje sahibi, projelerini yayınlar yayınlamaz bir sürü kişinin projeye akın edeceğini düşünür. Bu nedenle projenin, o kadar çok kişinin talebini karşılaması için ihtiyaç duyduğu donanımsal yada özelliklerinde sıkıntı yaşayacağına inanır. Halbuki bu korkular genel olarak yersizdir. Çünkü bir proje hayata geçirildikten kısa süre sonra kontrol edilemeyecek yada donanımsal imkanların yetmemesine neden olacak kadar kişi akın etmez.

Bazı projeler doldurulması gereken projelerdir. Bunlara rehberlik projeleri diyebiliriz. Örneğin İstanbul’da ki restoranları listeleyen bir proje olduğunu düşünelim. Bunu kendiniz doldurmanız gerektiği gibi kullanıcılarında katkıda bulunabileceği bir yapı oluşturmanız gereklidir. Atıyorum 10 bin tane restoran varsa, “10 bin restoranın tamamını eklemeden projeyi yayınlamamam lazım” şeklinde kendinizi kasmayın. Mesela 100 tanesini kendiniz ekleyin, yayınlayın, sonra yavaş yavaş ilerleyin. Hem siz ekleyin hemde kullanıcılar eklesin ve proje bu şekilde yavaş yavaş büyüsün.

Projeyi kafada büyütmek, son noktaya gelmeden yayınlanmaması gerektiğini düşünmek sizi sıkıntıya sokar. İlk etapta basit düşünün ve o şekilde hayata geçirin.

Projeye Destek Alma

Destek AlmaEğer hayata geçireceğiniz proje ciddi maddi desteğe ihtiyaç duyuyorsa o zaman yatırım alabilirsiniz. Bunun içinde yatırım yapacak destekçiler ile proje sahiplerini bir araya getiren programlar var. Bu programlara başvurup projenizi anlatıyor ve tanıtıyorsunuz. Destekçilerde sizi dinliyor. Kendi kritlerine uygun projelere maddi destek oluyorlar. Elbette bu desteğin karşılığı olarak projenize belirlenen bir yüzde ile ortak oluyorlar.

Benim bu noktada tavsiyem sağlam bir projeniz var ise (ki herkes projesinin sağlam olduğunu düşünür) ve proje yapma, büyütme, şirket işleri konusunda fazla bilgiye sahip değil iseniz, o zaman projenize bu konularda size destek verebilecek kişilerden destek alma konusunda çaba gösterin.

Tabi bunun için projenize bir giriş yapmış olmanız, projenizin maddi anlamda kazanç sağlayabilecek bir proje olması ve projenizi son derece iyi tanıtabilmeniz lazım.

Proje, Eğitim ve İş

Bir çok kardeşimiz hem okuyup yada çalışıp hemde proje yapıyor. Bu tarz durumlarda eğitim ve iş hayatı nedeniyle projeyi hayata geçirme konusunda tereddütler ve sıkıntılar yaşayabiliyor. Eğer projeniz sağlam bir proje ise, size ciddi maddi kazanımlar getireceğine inanıyorsanız, okul yada işe odaklı değil projeye odaklı hareket edin.

Ben her daim eğitim hayatına önem verilmesi gerektiğini söyleyen biriyim. Fakat okul sizi sadece iyi bir iş sahibi olup iyi paralar kazanmanızı sağlar. Eğer projeniz zaten size iyi maddi kazançlar sağlaması muhtemel bir proje ise, okulun ikinci planda olması daha mantıklıdır. Bunun örnekleri günümüzde çok büyük projelerde mevcut. Çoğu girişimci projelerine inanarak okullarını ikinci plana atmış ve başarılı olmuştur. Tabi burada Don Kişot olmamak gerek. Körü körüne projeye bağlanıp, çok iyi tutacağını zannedip, Dimyat ‘a pirince giderken evdeki bulgurdan olma ihtimalide vardır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar hem okulu yada işi hemde projeyi bir arada götürmeye çalışın. Projeniz artık para kazandıracak sınıra geldiyse o zaman bir durum değerlendirmesi yapın. Bir fırsat söz konusuysa onu kaçırmayın.

SONUÇ

Çok fazla yapılabilecek proje var. Bunlar hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğu gibi, boşa zaman kaybından ibaret olup sizi uzun süreli sıkıntıya da sokabilir. Garanti proje diye bir şey olmadığını unutmayın. Siz son derece mükemmel bir proje yapsanız dahi dış etkenler nedeniyle yada yanlış atılan adımlar nedeniyle projeniz başarısız olabilir.

O yüzden proje yapmak ve girişimcilik cesaret ister. Kesinlikle başarılı olmayı düşünmekten çok başarısız olma ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerek. Düşmekten korkmayın, düştükten sonra tekrar ayağa kalkıp yürüyecek cesarete sahip olun.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir