2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Faydalı Olur Mu?

2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Faydalı Olur Mu?

2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünün faydalı olup olmayacağını ve benzeri sorular soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba kodcuherif,

Facebook’ta İşsiz İşsiz Dolaşırken Denk Geldim Sayfanıza 🙂 Diğer Yazılım & Kod Sayfalarına Göre Çok Daha İlgili Ve Yardımsever Olduğunuzu Görmek Açıkçası Sevindirdi Beni. Bazı Sayfalara Soru Sordum Cevap Alamadım, Link Verdikleri Sitelere Girdim Ve Sordum, Cevap Alamadım… Sayfanızın Gelişiminde Başarılarınızın Devamını Diliyorum. Sadede Gelirsek;

İlk Öğretim 6. Sınıftan Beri Tembellikte Doktora Yapmakla Birlikte Anadolu Lisesi Mezunuyum Ve Üniversitede İşletmeyi Tıp Öğrencileriyle Birlikte Bitirmeye Ant İçtim 🙂 Ancak Üniversite Başlangıcından Beri Bilgisayarlara (Daha Çok Donanıma) Olan İlgim Yazılım Ve Geliştirmeye Kayarak Merakımı Epey Cezbetti. Özellikle Geçen Sene Kendi Kendime Öğreneyim Diye D&R’dan Yazarı “Mustafa Başer” Olan “Python” Kitabını Aldım. Okuyarak Öğreniyorum Yavaştan ( Aklıma Gelmişken Sorayım; Python İyi Güzel Hoş Ama Türkiye’de Gideri Nedir ? Sadece Silikon Vadisinde Mi Değer Veriliyor Python’a ? ). İşletme Bölümü Malum Ya Özel Sektörde Asgari Ücrete Talim Yada Kpss’den Çıkacak Olan Piyango (!) İle T.C. Ziraat Bankası’na Talim 🙂 İşsizlerin Milyonları Bulduğu Bir Bölümden Bir Halt Olmayacağı İçin Üniversitelerin 2 Yıllık “Bilgisayar Programcılığı” Bölümlerinden Birine Girmek İstiyorum. Kaydımı Dondurup Programcılığı Bitirdikten Sonra İşletmeyi De Bitirmek Gibi Bir Düşüncem Var. Ancak Programcılık Bölümlerine Meslek Liselerinden Sınavsız Geçiş Hakkı Olduğunu Öğrendim. Haliyle Bölüme Girsem Bile Meslek Lisesi Girişli Olanların Gerek Teorik Gerekse Pratik Bilgileri Benden Fazla Olacağı İçin Bölümde Yapıp Yapamayacağım Endişesine Kapıldım. Haliyle Web Dizaynı, Php, Asp.Net, C, C++, C#… Vb. Bilgilerin Hiçbiri Yok Bende. Kusura Bakmayın Lütfen Çok Uzattım Artık Sorularıma Geçeyim.

Evet, Hevesliyim Ancak Bendeki Heves Bana Ne Kadar Yeterli Olur ?

Türkiye’de Yazılım Sektörü Gözümüzün Önünde; Programcılık Mezunları Firmalarda Ne Derecede Başarılı Olup Yükselebilir ? Ne Kadar Düzgün Maaşlar Alabilir ?

Ayrıca Birkaç Gün Sonra MCSE-MCSA (Tam Olarak “MCITP – Sistem Uzmanlığı” Olarak Geçiyor.) Kurslarından Birine Başlayacağım. Dersleri Microsoft Gold Partner Olan Kurslardan Birinde Alacağım. Sınavların Sonuna Kadar Gidip Ulaşabileceğim En Yüksek Seviyedeki Belgeler İçin Çalışacağım. Bu Eğitimler Programcılık Bölümü İle Birleştiğinde Firmaların İlgisini Yeterli Düzeyde Çeker Mi ? Benim Başarımı Ve Alacağım Eğitimi Biraz Bile Olsa Perçinler Mi ?

İngilizcem İyi Derecede. Sadece İngilizce Bu Sektörde Yeterli Olur Mu ? Yoksa Almanca İle İspanyolca’nın Da Üzerinde Düşeyim Mi ?

Sorularım Bu Kadar. Yazıyı Çok Uzattığım İçin Özür Diliyorum. Siteniz Gerçekten Takdire Şayan, Ellerinize Sağlık. Daha Güzel Ve Detaylı Yapabileceğinize İnanıyorum. Çıkacak Olan Kitabınızın El Üstünde Tutulması Dileğiyle. Verdiğiniz Cevap İçin Şimdiden Teşekkür Ederim. Kendinize İyi Bakın.

Hoşça Kalın ! 🙂

CEVAP:

Öncelikle sorunda yer alan her bir güzel duygu ve düşüncen için teşekkür ederim. Bizde kurallara uygun olan ve çok sıra dışı durumlar hariç hiç bir soru cevapsız kalmaz. Belki kişisel işlerimizden ve çok fazla soru gelmesinden dolayı cevap vermemiz haftalar sürebilir fakat elinde sonunda cevap veririz =)

İşletme Bölümü

İşletme Bölümüİşletme bölümü 4 yıllık üniversite mezunu olmak için en fazla tercih edilen bölüm. Özellikle açık öğretimde yer alması, kolay girilebilmesi, derslerin alternatif bölümlere nazaran çokta ağır olmaması, bir çok 2 yıllık üniversiteden geçiş imkanı tanıması gibi bir sürü cazip unsur barındıran bir bölüm. Bu nedenle hem okuyup hemde çalışmak isteyen, askerliğini tecil ettirmek isteyen, 2 yıllık üniversiteden mezun olup 4 yıllık diplomaya sahip olmak isteyen, hatta sırf “2 üniversite bitirdim” demek isteyen hemen hemen herkes için tercih edilen bir bölüm. Bu seneye kadar da 2 yıllık bir çok üniversite bölümünden sınavsız geçiş kabul ediyordu, bu seneden itibaren artık dikey geçiş sınavı ile kabul edecekler.

Bu saydıklarım milyonlarca kişinin işletme bölümünü tercih etmesine neden oluyor. Dolayısıyla milyonlarca kişi işletme bölümü mezunu konumunda ve bu da işletme bölümü mezunu olmanın çok fazla bir esprisi olmadığı anlamına geliyor. Çünkü bir bölümden ne kadar çok mezun varsa, o bölümle alakalı işlere girmek hem o kadar zordur hemde maaşlar diğer bölümlere nazaran azdır. Elbette sadece lise mezunu olmaktan iyidir, orası ayrı…

Bilgisayar Programcılığı İş İmkanları

Bilgisayar programcılığı iş imkanları ve bilgisayar programcılığı ile alakalı diğer konuları ele aldığımız yazılar var, bunları arama yaparak bulmak mümkün. Fakat bir kez daha toparlayacak olursak belirtmekte fayda var ki iş imkanı ve yetkinlik açısından sıkıntılı bir bölüm. Hatta biraz işletme bölümünde yaşanan soruna benziyor. Çünkü lisede bilgisayar alanında eğitim alan bir çok kişi 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümüne sınavsız geçiş yapabiliyor. Bu da bilgisayar programcılığı bölümünün çok fazla mezun verdiği anlamına geliyor. Çok fazla mezunu olan bölümünde iş ve maaş imkanları sıkıntılı oluyor.

Hatta daha bugün esnaf bir abiyle sohbet ettik, bu soru da iyi denk gelmiş oldu. Esnaf abiye sohbet esnasında yazılımcı olduğumu söyledikten sonra kendisi de “benim oğlanda bilgisayar programcılığı mezunu. Piyasada iş yok. Geçen bir yer bulmuş, 600 TL maaş vermişler. “Oğlum sen en iyisi otur, ben çalışırım” dedim” dedi. Asgari ücret 1.000 TL yani 1.000 TL’nin altında eleman çalıştırmak yasak. Üstelik vasıfsız bir elemanda değil, hele ki 2 yıllık bile olsa üniversite mezunu. Fakat iş veren bu açıdan rahat çünkü biliyor ki piyasada bir sürü işsiz 2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunu var. 2 yıllık bilgisayar programcılığını geçtim, 4 yıllık üniversite mezunu bir sürü kişi bile bulabilir.

Bilgisayar Programcılığı İş İmkanlarıElbette burada tek sıkıntı iş veren ve maaş meselesi değil, 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü de ziyadesiyle sıkıntılı. Ben bundan yıllar önce bilgisayar programcılığı bölümününden mezun birini gördüğümde, “Vay, bilgisayar programcılığı bölümü mezunu” diye 2 sohbet etmeye kalktığımda değil programcılığın P’sinden, bilgisayarın B’sinden anlamadığını görünce anladım bu bölümden bir cacık olmadığını. Çalıştığım şirketlerde de bilgisayar programcılığı mezunu arkadaşlarda tek bir programlama dili bilmiyordu. Elbette programlama dili bilen, kendisini geliştiren bilgisayar programcılığı mezunlarını da gördüm fakat bu arkadaşlar kendilerini bireysel olarak geliştirmiş, okulun kendilerine çok fazla katkısı olmamış kişiler. Gerçi tek sıkıntı bilgisayar programcılığı bölümünde değil, 2 yıllık bütün bölümlerde aynı sıkıntı var. Veri tabanı programcılığı dalı mezunlarına veri tabanı ile ilgili soru soruyorum, onlarda hiç bir şey bilmiyor. O yüzden bilgisayar programcılığı bölümü mezunları iş sektöründe sadece “bilgisayar kullanmasını bilen kişi” denilerek işe alınıyor ve söz konusu işler hem düşük seviye işler oluyor hemde maaşlar asgari ücret civarında geziyor.

Bu noktaya kadar yazdıklarımdan rahatlıkla anlaşılabilir ki, hiç bilgisayar programcılığı ile alakası olmayan, Anadolu lisesinden mezun olan kardeşlerimiz, bilgisayar programcılığı bölümüne giderse çok üst düzey sıkıntı çekeceklerini zannetmiyorum. Sadece kullanılan teknik tabirler lisede bilgisayar eğitimi alan kardeşlerimize aşina gelirken, Anadolu lisesi mezunu kardeşlerimize yabancı gelebilir. Fakat Anadolu lisesinden mezun bir kardeşimiz derslere, lisede bilgisayar eğitimi gören bir kardeşimizden bir tık daha fazla çalışırsa hiç bir sıkıntı çekmez, hatta daha başarılı olabilir.

Python programlama dili ile ben bir kaç iş tecrübemde biraz ilgilenmiştim. Kolay bir dil fakat ülkemizde çok fazla tercih edilmiyor. Özellikle bana gelen sorularda Python öğrenip, iş bulamadığı için başka yazılım diline geçiş yapmak isteyenlerin olmasından bunu rahatlıkla anlayabiliyorum. O yüzden sana da iş ilanlarını araştırıp, en çok aranılan yazılım diline yönelmeni tavsiye edicem. Kaldı ki gittiğin kurs nedeniyle Microsoft ‘un programlama dillerine yöneleceğin aşikar.

Sertifika ve Yabancı Dil

Sertifika meselesine daha önce bir çok konuda değindik. Mesela; Sertifika Programları Bir İşe Yarar mı? ve Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Sertifikaları ile Kariyer gibi konular yararlı olur. Arama yaparak çok daha fazla yararlı konu bulmak mümkün.

Bahsettiğin sertifika programı ve o sertifikaya yönelik eğitim veren kurslara aşinayım. Yazılım Öğrenme Kaynakları konusunda da Kurs bölümünde inceden bir değinmiştik. Konsantre ve hızlı bir eğitim veriyorlar. Eğitimlerin üst düzey faydalı olduğunu söyleyemem fakat bir yol gösterme açısından faydaları mevcut. Yine de sadece yol görmek için ödenen rakam çok fazla. Diğer yandan 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünde sıkıntı çekmekten tereddüt ediyorsan, bu tarz kurslarda sıkıntı çekeceğini çok rahatlıkla söyleyebilirim.

Bir şekilde sertifikayı alsan bile iyi şirketler öncelikle mezuniyet durumuna bakacaklar. Özel sektörden alınan sertifikalar her daim ikinci plandadır. Ha üst düzey bir başarı sergilersen o zaman durum değişebilir fakat onun da çok zor olduğunu belirtmeme gerek yoktur sanırım.

Dil meselesine gelecek olursak, yazılım ve bilgisayar alanında bir eğitim ya da kariyer için ben her daim İngilizce bilmenin yeterli olduğuna inanıyorum. Zira yazılım ve teknoloji sektörünün kalbi Amerika. Dolayısıyla diğer dilleri bilmek, sadece dili öğrenilen ülkede çalışılacaksa fayda sağlar. Onun haricinde yazılım öğrenmeye ya da yazılımla alakalı bir işte çalışmaya fayda sağlamaz.

SONUÇ

Bu noktaya kadar nispeten genel cevaplar verdim ve sorunda bahsettiğin tembellik mevzusuna hiç girmedim. Özellikle işletme okuyup, “TIP öğrencileriyle beraber mezun olucam” sözünden yaşının ilerlediğini ve derslerine gereken hassasiyeti göstermediğini anlıyorum. Düşüncelerin ve girişimlerin New York ama icraatlerin Yozgat… Senin bir an önce daha fazla vakit kaybetmeyip eğitim alanında elinden geleni yapman lazım. Buna her şeyden önce okumakta olduğun işletme bölümünü olabilecek en kısa sürede bitirmek ile başlamalısın. Hatta hem işletme okuyup hemde başladığın kursa kasmalısın. Bu noktaya kadar söylediğin gibi tembellik yapman nedeniyle bu hiç kolay olmayacak ve ekstra çalışman gerekecek. Tekrar yeni bir üniversite ve bölüm senin için ciddi zaman kaybı olur. Dolayısıyla bir yola girmişsin, o yoldan sapmadan koşmaya başla 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir